ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟΥ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΩΝ

Διαδραστική java εφαρμογή όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε το αποτέλεσμα της αύξησης της μεγέθυνσης σε διάφορα παρασκευάσματα. Προτείνω να επιλέξετε το παρασκεύασμα της μίτωσης της ρίζας του κρεμμυδιού. Σταδιακά αλλάξτε τη μεγέθυνση πατώντας τα κατάλληλα κουμπιά και δείτε το αποτέλεσμα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Δείτε συλλογές με φωτογραφίες από το μικροσκόπιο, οι οποίες έχουν οργανωθεί κατά ομάδες σε power point, και έχουν τραβηχτεί με μια απλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Τα παρασκευάσματα έχουν δημιουργηθεί από φυσικά υλικά (φύλλα λουλουδιών, πέταλα από διάφορα άνθη, γυρεόκοκκοι κ.ά.). Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παρασκευάσματα οφείλουν τα χρώματά τους στις φυσικές χρωστικές των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Όπου ήταν απαραίτητη η χρώση χρησιμοποιήθηκε lugol ή κυανό του μεθυλενίου. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν έτοιμα παρασκευάσματα αυτό αναφέρεται. Ο ελαιοκαταδυτικός φακός (μεγέθυνση Χ100) χρησιμοποιήθηκε μόνο στην περίπτωση των βακτηρίων και των χρωμοσωμάτων.

Το μικροσκόπιο που έχει χρησιμοποιηθεί είναι το οπτικό μικροσκόπιο με το οποίο έχουν εξοπλιστεί τα λύκεια μέσω του ΕΠΕΑΕΚ.

ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Πατήστε εδώ για να δείτε μια μικρή συλλογή από διάφορα είδη φυτικών κυττάρων (κρεμμυδιού, ντομάτας, κίτρινης μαργαρίτας, κόκκινου τριαντάφυλλου κλπ). Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιήθηκε καμία χρωστική μια και τα περισσότερα φυτικά κύτταρα περιέχουν τις δικές τους φυσικές χρωστικές εκτός από το κρεμμύδι που χρησιμοποιήθηκε lugol κυρίως για να γίνουν ορατοί οι πυρήνες.

ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Πατήστε εδώ για να δείτε ζωϊκά κύτταρα από το επιθήλιο της γλώσσας τα οποία έχουν χρωματιστεί με lugol για να είναι ορατοί οι πυρήνες.

Σχολιάστε